Konu: soru cevap kısa kısa notlar  (Okunma sayısı 1903 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
03 Nisan 2010, 22:20
*
Çevrimdışı
1-.Hangisi Karstik Yapı Ozelliği Gosterir?
a)Mogan    b)Seyfe    c)Ketsel    d)Abant     e)Tortum
CEVAP: KESTEL
2-.Hangisi Heyalan Set Gollerden Degildir?
a)Abant    b)Yedigoller     c)Yarıslı    d)Sera    e)Tortum
CEVAP: YARIŞLI
3-.Hangisi Lav set gollerden degildir?
a)Nemrut golu    b)Acıgol   c)Meke Tuzlasi   d)Egirdir
CEVAP:EĞİRDİR
4-.Hangisi Uzerinde İklimin Etkisi Yoktur?
a)Tarim Urunleri   b)Yerlesim Bicimleri    c)Akarsu rejimleri   d)Truzm Faaliyetleri   e)Yeraltı Zenginligi
CEVAP:yer altı zenginliği
5-.İç Anadolunun en gelismis bolgesi hangisir?
a)Sakarya böll b)Orta kızılırmak c)yukarı kızılırmak d)Konya bolumu e)Yukarı Firat bolumu
CEVAP:yukarı sakarya
6-.Hangisi Fırat Uzerinede kurulmus bir barajdir?
a)Karakaya b)Oymapinar c)Aslantas d)Menzelet e )Berke
CEVAP: karakaya
7-Hangisi Kızılırmak uzerinde kurulmustur?
a)Oymapinar b)Kesikkopru c)Almus d)Hasan Ugurlu e)Hasan Polatkan
CEVAP: kesikköprü
8-.Hangisi Turkiye’nin En Buyuk Enerji Potansiyeli Olan Barajdir?
a)Kesikkopru b)Hirfanlı c)Menzelet d)Keban e)Ataturk
CEVAP: Keban                                                                                                                  9-.Hangisi Kırıklı Daglara Ornek Gosterilebilir?
a)İlgaz Dagi   b)İsfendiyar Dag   c)Cimen Daglari   d)Bolkar Daglari   e)Madra Dagi
CEVAP: madra
10-.Hangisi Volkanik Daglardan Degildir?
a)Hasandagi b)Erciyes d)Melendiz d)Karadag e)Mescid
CEVAP: Karadağ
11– kuzey dogu anadoluda( erzurum-kars)buyuk bas hayvancılığın yapılış nedenı neye bağlıdır?
CEVAP:YAZ YAĞIŞLARI İLE GÜR OTLAKLARIN OLMASI
12-yurdumuzun en buyuk kapalı havzası neresidir?
CEVAP:KONYA KAPALI HAVZASI
13-en çok orman varlıgı hangi bölgemızde yer alır?
CEVAP: Karadeniz bölgesi
14-yurdumuzun tek doğal limanı neresidir?
CEVAP:Sinop limanı
15-yurdumuzda genel olarak madenlerin en yaygın(fazla)Oldugu bölge?
CEVAP: Doğu Anadolu bölgesi
16-yurdumuzda doğal gazın çıkarıldığı ve işlendiğ tek yer neresidir?
CEVAP:Kırklareli hamitabat
17-karadenız bölgesinde deniz etkisinin iç bölgelere girememe nedenı nedir?
CEVAP: Dağların kıyıya paralel uzanması
18-hangi bölgemızdekı akarsular menderes oluşturur? ve menderes oluşma nedenı nedir?
CEVAP: ege bölgesi—eğimin zalarak akarsu akış hızının azalması
19-akdenız ikliminde bitkı örtulerinde yaprakların üzerinde neden tüylü yuzey vardır?
CEVAP: kurak iklime dayanabilmesi için,terlemeyi kolaylaştırma
20-hangi tarım urunlerinin üretimi devlet denetlemesi kapsamındadır?
CEVAP:tütün ,keten kenevir,haşhaş,çay,prinç
21-tarım endustrisinin en çok geliştiğ cografi bölgemız neresidir?
CEVAP:Marmara bölgesi –çatalca Kocaeli bölümü
22-yurdumuzun en buyuk ihracat limanı?
CEVAP:izmir
23- yurdumuzun en buyuk ithalat limanı?
CEVAP:istanbul
24-yurdumuz genel olarak hangi iklim tipinin etkısındedir?
CEVAP:orta kuşak karasal iklim
25-yurdumuz akarsularının enerjı potansiyellerinin yuksek olması hangi özellığe bağlıdır?
CEVAP:yükseltiden dolayı yatak eğimlerini fazla olması
26-akdenız bölgesinde antalya bölümündeki plotaların verimsizliğnin nedenı nedir?
CEVAP:kalkerli yapı ve yükselti
27-hangi bölgemızdekı akarsuların hıdroelektrik uretme potansiyeli en azdır ve sebebı nedir?
CEVAP:Marmara bölgesi—yükseltini az  olması
28-yurdumuzun en çok yağış aldıgı bölge ve ili?
CEVAP:Karadeniz bölgesi—rize, artvin
29-yurdumuzun en az yağış alan bölümü?
CEVAP:Konya bölümü-(tuzgölü çevresi)
30-incir-üzüm en yaygın yetiştirildiğ bölgemız?
CEVA:ege bölgesi
31-yurdumuzda en cok sayıca fazla olan hayvan cinsi?
CEVAP:koyun
32-mera hayvancılığı mı yoksa ahıl hayvancılığımı daha verimlidir?
CEVAP:ahıl hayvancılığı
33- iç anadoluda kuçuk baş hayvancılığın yaygın olmasının nedenı?
CEVAP:bozkır bitki örtüsünü olması
34-seracılığın en yaygın yapıldıgı alan?seracılığın yapılabilme koşulu nedir?
CEVAP:ekdeniz bölgesinin—güneşli gün sayısının fazla olması
35-tarıma dayalı geçici göçe maruz kalan yörelerimiz nerelerdir?
CEVAP:adana bölümü(çukurova),doğu Karadeniz, kıyı ege
36- sanıyının en çok geliştiğ bölge? bölüm olarak neresidir?
CEVAP:Marmara bölgesi—çatalca Kocaeli bölümü
37-yuzölçümü olarak en buyuk ve en kuçuk coğrafı bölgelerimiz?
CEVAP:doğu Anadolu bölgesi—güney doğu Anadolu bölgesi
38- doğu anadolu bölgesinin hangi yöresinde az da olsa pamuk yetiştirilebilir?
CEVAP:Iğdır ovası
39-yurdumuzda fay(kırıklı)alanların en fazla yeraldığı bölge neresıdır?
CEVAP:ege bölgesi
40-kıyı uzunluğu en fazla olan bölgemiz ?
cevap:ege bölgesi
41-boyuna kıyı tipi hangi kıyılarımızda bulunur ?
CEVAP: Karadeniz kıyıları
42-Enine kıyı tipi hangi kıyılarımızda bulunur ?
CEVAP:Ege kıyıları
43-.Hangisi kıvrımlı daglardandir?
a)yund    b)madra    c)aydin dag   d)mentese   e)cimen
CEVAP: Çimen
44-.Hangisi uzerinde 7 km ye kadar ulasım vardır?
a)bartin   b)coruh   c)Dicle   d)firat   e)kizilirmak
CEVAP: A
45-.Hangisi suriye ile olan sinir kapimizdir?        h  ööö
a)habur   b)cilvegoz   c)umut   d)ipsala   e)karaagac
CEVAP: B
46-.Hangisi (santral)diğerlerinden farklıdır  a)sarayköy  b)catalagzi   c)goksu   d)soma   e)tuncbilek
CEVAP: A( Denizli sarayköyde  jeotermal enerji ile çalışan termik santrali vardır)
47-.Hangisinin nufusu Turkiye Ortalamasinin ustunde degildir?
a)Guneydogu Anadolu   b)Dogu Anadolu   c)Marmara   d)Ege    e)Akdeniz
CEVAP: B
48-.Hangisi diğerlerinden farklı oldugu soylenebilir?
a)Abant   b)Yedi goller    c)Uzun yayla   d)Sera    e)Camici
CEVAP: çamiçi
49-.Hangisi İç Anaolu Bolgesinde yer alır?(ovalar)
a)Hısın   b)Varto   c)Kestel   d)Acıyapam   e)Haymana
CEVAP: E
50-.Hangisinin nufus ortalaması yuksektir?
a)Yukarı Sakarya   b)Orta Kızılırmak   c)Yukarı Kızılırmak    d)Dicle bol    e)yukarı Murad Van
CEVAP: A
51-karStik kaynaklaın en fazla olduğu bölgemiz hangisidir.
CEVAP:Akdeniz bölgesi
52-ayçiçeği en fazla hangi bölgemizin hangi bölümünde yeştirilir.
CEVAP: Marmara bölgesi—trakya
53-heyelanın en fazla olduğu bölgemiz ve sebebi
CEVAP:karadeniz  bölgesi-yağışların fazla olması toprağın gevşek yapıda olması
54-erezyonun en fazla olduğu bölge
CEVAP:iç Anadolu bölgesi
55-kağıt endüstrisi hangi şehirlerde bulunmaktadır?
CEVAP: izmit,balıkesir,çaycuma(zonguldak),taşucu,dalaman,bolvadin-bartın,denizli
56-türkiyedeki petrol rafineleri hangileridir.
CEVAP: batman,mersin ataş,izmir aliağa,kırıkkale ortaanadolu ,izmit ipraş
57-iç anadolu bölgesinin en soğuk bölümü hangisidir.
CEVAP:yukarı kılırmak bölümü
58-yazın kuzeyden esen ve ege bölgesini etkisi altına alan rüzgar hangisidir.
CEVAP: etezyen
59-türkiyede kışların çok soğuk ve donlu geçmesine sebep olan yüksek basınç alan hangisidir.
CEVAP: Sibirya yüksek basın alanı
60-ülkemiz kaçıncı jeolojik dönmelerde oluşmuştur
CEVAP:III. VE IV.  Jeolojik devirlerde
61-türkiyenin en derin en sığ gölü hangileridir.
CEVAP: en derin çıldır en sığ tuz gölü
62-türkiyenin en büyük ırmağı hangisidir.
CEVAP: kızılırmak
63-ülkemizden doğupta sınırlamızın dışında denize dökülen ırmaklar hangileridir.
CEVAP: fırat,diçle,çoruh, kura,aras
64-sınırlarımızın dışında doğupta ülkemizden denize dökülen ırmaklar hangileridir.
CEVAP: asi,Meriç                                                                                                                              65-.Hangisi Arasında Yerel Saat Farkı En Fazladir?
a)Sivas Hakkarib)Adana Konyac)İzmir Karsd)Antalya Sinope)Samsun Trabzon
CEVAP: C   (izmir kars, sebebi aralarındaki meridyen(boylam)farkından)
66-.Hangisi Manavgat Uzerinde Kurulmus Bir Barajdır?
a)Hirfanlıb)Kebanc)Ataturkd)Oymapınare)HiçbiriCEVAP: D
67-.Hangisi Kırıklı(DAG) Yapı Gostermez?
a)Yundb)Madrac)Aydınd)Erciyese)Mentese Daglari
CEVAP: D (erciyes volkan dağı iç anadolu bölgesi)
68-.Hangi Daglar İç Anaoluda Yer Almaz?
a)Erciyes      b)Hasandagi     c)Ekecik       d)Mescid    e)Melendiz
CEVAP: D (mescid dağları doğu karadeniz bölümündedir?                                                               69-.Hangisi Karadeniz Sıra Daglarından Degildir?
a)Çimenb)Mescidc)Kopd)İsfendiyare)Nemrut
CEVAP: E  (doğuanadoluda Adıyaman da)
70-.Hangisinin Diğerlerine gore daha az nufuslandıgı soylenebilir?
a)İzmirb)Ankarac)G.Antepd)Bursae)Sivas
CEVAP: E   (sivas sebebide yükseltinin fazla olması )
71.Bolgeleri Buyukten Kucuge Dogru Sıralayınız?
CEVAP:1-Doğu Anadolu 2- iç Anadolu  3-karadeniz  4-akdeniz  5-ege 6-marmara 7- güneydoğu
72.Hangisinde Kirlenme Oranı En Azdır?
a)Zapsuyu    b)Sakarya    c)Susurluk    d)Seyhan    e)Goksu
CEVAP: A
73.Hangisi yanlıs eslestirilmistir?
a)Silifke Ovasi - Goksub)Menemen Ovasi -Asic)Cukurova -Ceyhan -Seyhand)Bafra –Kızılırmak
e)Carsamba-Yesilırmak                      CEVAP: B
74.Enlem ile Hangisinin Bariz İlişkisi Gorulur?
a)Sıcaklık   b)Toprak Yapısı   c)Sahip Olunan Bogazlar   d)Denizler   e)Ticaret Yolları
CEVAP: A
75.Hangisi Dogu Karadenizde Yetişmez?
a)Bugday b)Mısır c)Cay d)Fındık c)Zeytin
CEVAP: E
76-kum adacıkları akarsu yataklarının genişlediği ve eğimin azaldığı yerlerde meydana gelir.ülkemizin akarsuları göz önüne alındığında,aşağıdaki bölgelerimizin hangisindeki akarsularda kum adacıkları oluşumu daha azdır?
a)ege     b)marmara    c)iç anadolu    d)g.doğu Anadolu   e)doğu Anadolu
CEVAP: D
77-akarsu ağzında delta oluşu akarsuyla ilgili olrak hangisini göstermez?
a su tplama havzasında erozynunun çok olduğu
b denize döküldüğü yerde deniz derinliğinin az olduğu
c denize döküldüğü yerde akıntıların zayıf olduğu
d yatağı boyunca çözülebilen kayaçların olduğu
e taşıma gücünün fazla oluşu
CEVAP: A
78-terra rosta topraklar en fazla hangi bölgemizde bulunmaktadır
CEVAP: Terra-rosa topraklar akdeniz bölgesinde vardır. bu topraklar turunçgil üretimine en uygun topraktır.
79–nüfüsun ve nüfüs yoğunluğunun en fazla ve en az olan bölgeler hangileridir.
CEVAP:En fazla Marmara  —- en az  doğu Anadolu bölgesi
80- türkiyede ahşap meskenlerin en fazla olduğu bölge hangisidir.
CEVAP: Karadeniz bölgesi
81-menteşe yöresinin az nüfuslanmış olmasının sebebi nedir.
CEVAP: yükseltini ve engebenin fazla olması
82-çernozyom tipi topraklar en fazla hangi yöremizde bulunur
CEVAP: Bu topraklar erzurum kars bölgesinde vardır.Tarım için çok  elverişlidir.
83-türkiye de akarsuların denge profiline ulaşmamasının temel nedeni nedir?
a-kapalı havzaların çokluğub-türkiyenin orta kuşakta yer almasıc-türkiyenin yakın jeopolitik zamanda oluşumud- tarafının denizlerle çevrili olması
CEVAP: C
84-aşağıdaki madenlerden hangisinin volkanik olaylarla bir ilişkisi yoktur?
a)demir   b)bakır   c)kurşun   d)krom   e)linyit
CEVAP: E
85-karadeniz bölgesinde hinterlandı en geniş olan liman aşağıdakilerden hangisidir?
a)Zonguldak   b)trabzon   c)Sinop    d)Ereğli    e)samsun
CEVAP: B
86-türkiyede endüstri kuruluşlarının dağılımında aşağıdakilerden hangisi en çok etkilidir?
a)yükselti    b)yağış    c)ulaşım    d)sıcaklık     e)yerşekilleri
CEVAP: C
87-aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisi yada hangileri işlendiği yer yakın olmak zorunda değildir?a petrolb linyitc doğalgazd taşkömürü
CEVAP: A                                                                                                                                           88-aşağıdakilerden hangisinin türkiyenin oluşumunda etkisi yoktur?
a orojenezb buzullarc depremd akarsue rüzgar
CEVAP: B
89-aşağıdaki göllerden hangisi farklıdır?
A)ulubat B)manyas c)durusu D)bafa E)aslantaş
CEVAP: E  (  diğerleri doğal göl.aslantaş baraj gölü
90-Tarımda sulama gerksinimi en fazla olan coğrafi bölgemiz hangisi?
CEVAP:buharlaşma güneydoğu anadoluda fazla olduğundan dolayı cevap “G.Doğu Anadolu” dur.:
91-.PİRİNÇII.MISIRIII.FINDIKIV.ZEYTİNV.AYÇİÇEĞİ
YUKARIDA VERİLEN TARIM ÜRÜNLERİNDEN HANGİSİNİN ÜRETİİMİ MARMARA BÖLGEMİZDE EN AZDIR?
A.I      B.III      C.V       D.II       E.IV
CEVAP: B
PAMUĞUN SIRASIYLA EN FAZLA YETİŞTİĞİ YERLER: 1-GÜNEYDOĞU ANADOLU 2-EGE 3AKDENİZ 4MARMARA 5IĞDIR
**KIRKA'DA: ASİT FABRİKASI
**BANDIRMA'DA : BORAKS FABRİKASI VAR..
**EĞİRDİR / HAZAR/ TORTUM GÖLLERİNDEN ENERJİ ÜRETİLİR
*VOLKANGÖLLERİMİZ: 1:NEMRUT  2:GÖLCÜK
VOLKANİK SET GÖLLERİMİZ: 1-VAN GÖLÜ 2- ERÇEK GÖLÜ 3- NAZİK GÖLÜ 4 -ÇILDIR GÖLÜ
ALİVYOL SET GÖLLERİMİZ: 1-BAFA 2EYMİR 3  MOGAN 4-KÖYCEĞİZ 5-MARMARA
KIYI SET GÖLLERİMİZ 1- B.ÇEKMECE 2-K.ÇEKMECE  3-TERKOS
CAM FABRİKALARIMIZ 1-İSTANBUL 2-KIRKLAREL İ 3-GEBZE 4-SİNOP 5-MERSİN
ÖZEL SİGARA FABRİKALARIMIZ:  1-BİTLİS 2-TORBALI



Mesajı Paylaş | Kayıtlı
insanlar kırmızı gül peşinde koşarken ezdikleri kır çiçeklerinin farkında olmazlar.
03 Nisan 2010, 22:39
*
Çevrimdışı
tunçbilek,tavşanlı,seyitömer,değirmisaz--kütahya--linyit

soma----------manisa------ linyit

seyitömer----kütahya-----linyit

yatağan-------muğla-----linyit

tunçbiler------kütahya----linyit

afşin-eslistan---kahramanmaraş--- linyit


hamitabat- --kırklareli- -doğalgaz

ambarlı----istanbul- doğalgaz


sarayköy--- denizli--- jeotermal


çatalağzı--- zonguldak----kömür
Mesajı Paylaş | Kayıtlı
insanlar kırmızı gül peşinde koşarken ezdikleri kır çiçeklerinin farkında olmazlar.
03 Nisan 2010, 22:56
*
Çevrimdışı
hocam senmi hazırlıyorsun bunları
Mesajı Paylaş | Kayıtlı
03 Nisan 2010, 23:00
*
Çevrimdışı
Hocam yok bunları site değişmeden önce ve ben kpssye hazırlanırken siteden almıştım.site yenilenince gitti ben de bilgisayarımda kalan notları paylaşmak istedim. Format atacam:D aklımdayken bunları değerlendireyim. yani hepsi alıntı
Mesajı Paylaş | Kayıtlı
insanlar kırmızı gül peşinde koşarken ezdikleri kır çiçeklerinin farkında olmazlar.
03 Nisan 2010, 23:01
*
Çevrimdışı
tesekkurler hocam...format atmadan bizimle paylasmaniz cok guzel... ;D
Mesajı Paylaş | Kayıtlı
 



Powered by SMF 2.0 RC5 | SMF © 2006–2011, Simple Machines LLC
Simple Audio Video Embedder